Piekarnia Brodzik Naturalnie

  1. STRONA GŁÓWNA
  2. /
  3. ARTYKUŁY
  4. /
  5. O ZAKWASIE SŁÓW KILKA

O ZAKWASIE SŁÓW KILKA


ZAKWAS

Mieszanka kultur bakterii lub grzybów, której celem jest przeprowadzenie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego.

Tyle z WIKI

Teraz my – zakwas, to trochę jak nasze drugie dziecko, może mniej wymagający, bo na codzień zostaje sam w lodówce

Zakwas to organizm żywy i prawdą są opowieści i przestrogi naszych babć, że przy zakwasie

  • nie można robić przeciągów -> nie cierpi tego, chleb przestaje rosnąć, choć po powrocie w ciepłe i spokojne miejsce – znowu rośnie, więc tutaj jest szansa
  • nie można robić zamieszania – z tym, to nie ma wybacz. Zamieszania zakwas naprawdę nie cierpi i kategorycznie odmawia współpracy

Niektórzy z Was już znają naszą opowieść, jak to miała do nas przyjechać telewizja . Zapowiedzieli się na 7.30, więc żeby mogli nagrać cały proces Michał ok 2 w nocy wyrobił jedną partię chleba i zostawił do wyrośnięcia, żebyśmy mogli koło 10 rano wstawić wyrośnięty chleb do pieca. O 7.30 przyjechała ekipa Domowej Piekarni Kucharskiego i zaczęli rozstawiać swoje sprzęty, przestawiać meble , aranżować pomieszczenia do swoich potrzeb. Okazało się, że partia wyrobionego wcześniej chleba PRZESTAŁA rosnąć. Rosła do 7.30, a potem KONIEC. Czekając na wyrośnięcie chleba opóźniliśmy zdjęcia, ale to nic nie pomogło. Nie pomogło też grzanie chlebka w ciepełku … zakwasowi się nie spodobało to zamieszanie i chleb musiał iść do pieca niewyrośnięty

  • trzeba dać mu CZAS – czasami przychodzicie do nas i narzekacie, że Wam zakwas nie wyszedł i w związku z tym nie możecie upiec chleba – zakwas to organizm żywy, czasami będzie silniejszy, a czasami słabszy. Młody zakwas, czyli taki, który dopiero co zrobiliście będzie jeszcze bardzo słaby, więc trzeba dać mu czas na wyrośnięcie. Czasami nawet i 20 godzin. Czasami pogoda jest niesprzyjająca i chleb będzie rósł dwa razy dłużej. A czasami wręcz odwrotnie

Trudno sobie cokolwiek zaplanować z takim chlebem

Dopóki zakwas ładnie pachnie fermentacją i nie ma pleśni – jest dobry.

Dajcie mu po prostu CZAS

  • trzeba się nim opiekować – jeśli nie pieczecie chleba co najmniej raz w tygodniu, trzeba go dokarmiać – czyli dosypywać mąki i zalewać wodą. Podczas naszych urlopów opiekunowie naszych zakwasów coś o tym wiedzą –  dzięki Mordeczki 🙂

Weźcie pod uwagę, że dokarmiany zakwas jest słabszy niż ten odłożony z wyrobionego ciasta, więc po urlopie na wyrośnięcie potrzebuje więcej czasu – zakwas na 99% jest OK, tylko potrzebuje więcej czasu

  • to nieprawda, że zakwas można zrobić tylko z mąki żytniej.

Zakwas można zrobić z każdej mąki, nawet bezglutenowej – wystarczy ją ukisić, jak ogórki i dać temu czas

A poza tym pieczywo na zakwasie to samo zdrowie

  • ma dużo niższy indeks glikemiczny niż pieczywo na drożdżach
  • dzięki zakwasowi, jesteśmy w stanie przyswoić wszystkie minerały i składniki odżywcze ze zbóż
  • chleb na zakwasie jest trwały – tydzień, to żaden wyczyn
  • chleb na zakwasie jest bardziej syty, więc najemy się mniejszą jego ilością

ARTYKUŁY

WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

UWAGA! Zmiana harmonogramu pieczenia. Informacja podana przy każdym produkcie.

X
Szanowny Kliencie, używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, aby zapewnić funkcje mediów społecznościowych i analizować nasz ruch. Udostępniamy również informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w mediach społecznościowych, reklamie i analityce. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka Prywatności – klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisu internetowego lub usług dostępnych za ich pośrednictwem Niniejsza Polityka Prywatności zawiera informacje na temat przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisów internetowych Brodzik Naturalnie lub usług dostępnych za pośrednictwem tego serwisu. Polityka Prywatności zawiera informacje wymagane przez przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Polityka Prywatności określa również niektóre warunki korzystania z serwisu internetowego oraz usług dostępnych za ich pośrednictwem. Klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych pogrupowano odpowiednio do tego, z czego korzysta dany użytkownik serwisu internetowego lub usług dostępnych za jego pośrednictwem, jn.:
    1. Założenie i posiadanie konta w serwisach internetowych
    1. Informacje o przysługujących prawach.
I. Dane przetwarzane w związku z założeniem i posiadaniem konta w serwisach internetowych
    1. Dane: imię i nazwisko, nazwa firmy, telefon komórkowy, email, miasto, kod pocztowy, województwo, ulica, kraj, dane logowania (numer telefonu oraz hasło).
    1. Administratorami danych są: Brodzik Naturalnie. Dane kontaktowe administratorów: ul. Warszawska 49, 05-120 Legionowo, biuro@brodziknaturalnie.pl, telefon 782126785
    1. Dane przetwarzamy w celach: a. umożliwienia wygodnego korzystania z serwisu do zamawiania naszych produktów b. weryfikacji tożsamości użytkownika na potrzeby monitorowania nadużyć lub weryfikacji uprawnień do otrzymywania określonych treści lub usług, c. informowania o treściach i usługach Brodzik Naturalnie d. prowadzenia marketingu, e. prowadzenia statystyk, pomiarów jakości i skuteczności, f. obsługi reklamacji
    1. Podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do realizacji ww. celów, które wynikają z prawnie uzasadnionych interesów administratora.
    1. Prawnie uzasadnione interesy polegają na stałym podnoszeniu jakości, zwiększaniu dostępności i liczby osób odwiedzających serwis lub korzystających z naszych produktów
    1. Administrator może udostępnić dane innym odbiorcom wyłącznie na żądanie podmiotów do tego uprawnionych przez prawo lub kiedy będzie to niezbędne do realizacji ww. celów np. podmiotom zapewniającym hosting, serwis IT.
    1. Administrator przechowuje dane jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania ww. celów, nie dłużej niż do momentu sprzeciwu wobec przetwarzania.
II. Informacje o przysługujących prawach W związku z przetwarzaniem danych osobowych użytkownikowi (osobie, której dane dotyczą) przysługują następujące prawa:
    1. prawo żądania dostępu do danych,
    1. prawo żądania sprostowania danych;
    1. prawo żądania usunięcia danych,
    1. prawo żądania przeniesienia danych,
    1. prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych,
    1. prawo do niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu,
    1. prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych,
    1. prawo wniesienia skargi dotyczącej przetwarzania danych osobowych do właściwego organu nadzoru.
W przypadku pytań lub uwag związanych z przetwarzaniem danych osobowych w serwisach lub w związku z usługami dostępnymi za ich pośrednictwem można się kontaktować z administratorami danych pod adresem biuro@brodziknaturalnie.pl
Save settings
Cookies settings
Scroll to Top