Piekarnia Brodzik Naturalnie

  1. STRONA GŁÓWNA
  2. /
  3. ARTYKUŁY
  4. /
  5. O ZAKWASIE SŁÓW KILKA

O ZAKWASIE SŁÓW KILKA


ZAKWAS

Mieszanka kultur bakterii lub grzybów, której celem jest przeprowadzenie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego.

Tyle z WIKI

Teraz my – zakwas, to trochę jak nasze drugie dziecko, może mniej wymagający, bo na codzień zostaje sam w lodówce

Zakwas to organizm żywy i prawdą są opowieści i przestrogi naszych babć, że przy zakwasie

  • nie można robić przeciągów -> nie cierpi tego, chleb przestaje rosnąć, choć po powrocie w ciepłe i spokojne miejsce – znowu rośnie, więc tutaj jest szansa
  • nie można robić zamieszania – z tym, to nie ma wybacz. Zamieszania zakwas naprawdę nie cierpi i kategorycznie odmawia współpracy

Niektórzy z Was już znają naszą opowieść, jak to miała do nas przyjechać telewizja . Zapowiedzieli się na 7.30, więc żeby mogli nagrać cały proces Michał ok 2 w nocy wyrobił jedną partię chleba i zostawił do wyrośnięcia, żebyśmy mogli koło 10 rano wstawić wyrośnięty chleb do pieca. O 7.30 przyjechała ekipa Domowej Piekarni Kucharskiego i zaczęli rozstawiać swoje sprzęty, przestawiać meble , aranżować pomieszczenia do swoich potrzeb. Okazało się, że partia wyrobionego wcześniej chleba PRZESTAŁA rosnąć. Rosła do 7.30, a potem KONIEC. Czekając na wyrośnięcie chleba opóźniliśmy zdjęcia, ale to nic nie pomogło. Nie pomogło też grzanie chlebka w ciepełku … zakwasowi się nie spodobało to zamieszanie i chleb musiał iść do pieca niewyrośnięty

  • trzeba dać mu CZAS – czasami przychodzicie do nas i narzekacie, że Wam zakwas nie wyszedł i w związku z tym nie możecie upiec chleba – zakwas to organizm żywy, czasami będzie silniejszy, a czasami słabszy. Młody zakwas, czyli taki, który dopiero co zrobiliście będzie jeszcze bardzo słaby, więc trzeba dać mu czas na wyrośnięcie. Czasami nawet i 20 godzin. Czasami pogoda jest niesprzyjająca i chleb będzie rósł dwa razy dłużej. A czasami wręcz odwrotnie

Trudno sobie cokolwiek zaplanować z takim chlebem

Dopóki zakwas ładnie pachnie fermentacją i nie ma pleśni – jest dobry.

Dajcie mu po prostu CZAS

  • trzeba się nim opiekować – jeśli nie pieczecie chleba co najmniej raz w tygodniu, trzeba go dokarmiać – czyli dosypywać mąki i zalewać wodą. Podczas naszych urlopów opiekunowie naszych zakwasów coś o tym wiedzą –  dzięki Mordeczki 🙂

Weźcie pod uwagę, że dokarmiany zakwas jest słabszy niż ten odłożony z wyrobionego ciasta, więc po urlopie na wyrośnięcie potrzebuje więcej czasu – zakwas na 99% jest OK, tylko potrzebuje więcej czasu

  • to nieprawda, że zakwas można zrobić tylko z mąki żytniej.

Zakwas można zrobić z każdej mąki, nawet bezglutenowej – wystarczy ją ukisić, jak ogórki i dać temu czas

A poza tym pieczywo na zakwasie to samo zdrowie

  • ma dużo niższy indeks glikemiczny niż pieczywo na drożdżach
  • dzięki zakwasowi, jesteśmy w stanie przyswoić wszystkie minerały i składniki odżywcze ze zbóż
  • chleb na zakwasie jest trwały – tydzień, to żaden wyczyn
  • chleb na zakwasie jest bardziej syty, więc najemy się mniejszą jego ilością

ARTYKUŁY

WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

UWAGA! Zmiana harmonogramu pieczenia. Informacja podana przy każdym produkcie.

X
Szanowny Kliencie, używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, aby zapewnić funkcje mediów społecznościowych i analizować nasz ruch. Udostępniamy również informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w mediach społecznościowych, reklamie i analityce. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i plików cookie
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka Prywatności – klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisu internetowego lub usług dostępnych za ich pośrednictwem Niniejsza Polityka Prywatności zawiera informacje na temat przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisów internetowych Brodzik Naturalnie lub usług dostępnych za pośrednictwem tego serwisu. Polityka Prywatności zawiera informacje wymagane przez przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Polityka Prywatności określa również niektóre warunki korzystania z serwisu internetowego oraz usług dostępnych za ich pośrednictwem. Klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych pogrupowano odpowiednio do tego, z czego korzysta dany użytkownik serwisu internetowego lub usług dostępnych za jego pośrednictwem, jn.:
    1. Założenie i posiadanie konta w serwisach internetowych;
    2. Informacje o przysługujących prawach.
I. Dane przetwarzane w związku z założeniem i posiadaniem konta w serwisach internetowych
    1. Dane: imię i nazwisko, nazwa firmy, telefon komórkowy, email, miasto, kod pocztowy, województwo, ulica, kraj, dane logowania (numer telefonu oraz hasło);
    2. Administratorami danych są: Brodzik Naturalnie. Dane kontaktowe administratorów: ul. Warszawska 49, 05-120 Legionowo, biuro@brodziknaturalnie.pl, telefon 782126785;
    3. Dane przetwarzamy w celach: a. umożliwienia wygodnego korzystania z serwisu do zamawiania naszych produktów b. weryfikacji tożsamości użytkownika na potrzeby monitorowania nadużyć lub weryfikacji uprawnień do otrzymywania określonych treści lub usług, c. informowania o treściach i usługach Brodzik Naturalnie d. prowadzenia marketingu, e. prowadzenia statystyk, pomiarów jakości i skuteczności, f. obsługi reklamacji;
    4. Podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do realizacji ww. celów, które wynikają z prawnie uzasadnionych interesów administratora;
    5. Prawnie uzasadnione interesy polegają na stałym podnoszeniu jakości, zwiększaniu dostępności i liczby osób odwiedzających serwis lub korzystających z naszych produktów;
    6. Administrator może udostępnić dane innym odbiorcom wyłącznie na żądanie podmiotów do tego uprawnionych przez prawo lub kiedy będzie to niezbędne do realizacji ww. celów np. podmiotom zapewniającym hosting, serwis IT;
    7. Administrator przechowuje dane jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania ww. celów, nie dłużej niż do momentu sprzeciwu wobec przetwarzania.
    II. Informacje o przysługujących prawach W związku z przetwarzaniem danych osobowych użytkownikowi (osobie, której dane dotyczą) przysługują następujące prawa:
      1. Prawo żądania dostępu do danych;
      2. Prawo żądania sprostowania danych;
      3. Prawo żądania usunięcia danych;
      4. Prawo żądania przeniesienia danych;
      5. Prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych;
      6. Prawo do niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu;
      7. Prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
      8. Prawo wniesienia skargi dotyczącej przetwarzania danych osobowych do właściwego organu nadzoru.
    W przypadku pytań lub uwag związanych z przetwarzaniem danych osobowych w serwisach lub w związku z usługami dostępnymi za ich pośrednictwem można się kontaktować z administratorami danych pod adresem biuro@brodziknaturalnie.pl
    Save settings
    Cookies settings
    Scroll to Top