- STRONA GŁÓWNA
- /
- ARTYKUŁY
- /
- O PSZENICY ZWYCZAJNEJ, GLUTENIE I STARYCH ODMIANACH...
O PSZENICY ZWYCZAJNEJ, GLUTENIE I STARYCH ODMIANACH ZBÓŻ
Gluten, to zwyczajowa nazwa białka zbożowego.
Uwaga na składy – producenci żywności zaczynają unikać słowa gluten, w zamian piszą: białko pszenne (!)
Generalnie – białko jest zdrowe
ale …. to z pszenicy zwyczajnej, bardzo często powoduje reakcje niepożądane – alergie skórne, bóle głowy, wzdęcia, bóle brzucha, niestrawności, kłopoty z cerą, kłopoty z koncentracją i wiele innych objawów.
Poniżej cytujemy artykuł naukowy, a wcześniej trochę, jak to wygląda z naszej perspektywy
Pszenica zwyczajna nie jest rośliną naturalną, została ona zmodyfikowana już w drugiej połowie XX wieku.
Początkowo modyfikowano ją z bardzo dobrymi intencjami
- miała rosnąć na wszystkich glebach, nawet tych mało żyznych,
- miała dawać wysokie plony
- miała się nie kłaść przed zbiorami,
- miała się nie osypywać przed zbiorami,
- ciasto z niej miało się dobrze lepić i dobrze wyrastać
Kolejne modyfikacje miały służyć innym celom – na przykład miała być odporna na działanie glifosatu, który zabija naturalne rośliny – tutaj miał zabijać chwasty, żeby nie trzeba było pielić jej ręcznie, itd.
W efekcie otrzymano roślinę, która jest
- bardzo odporna,
- wysoko wydajna (czasami nawet i 7 ton z hektara, dla porównania samopsza daje do 2 ton z hektara),
- z której ciasto pięknie wygląda i jest łatwe w obróbce.
Niestety, naszym zdaniem, nie służy ona zdrowiu ludzi i zwierząt, a wręcz jest szkodliwa
To, co zauważyliśmy sami i nasi klienci, że po odstawieniu pszenicy zwyczajnej
- zmniejszyły się problemy skórne – z łuszczycą, egzemą, bielactwem, pokrzywką
- poprawiła się cera
- zmniejszyła się masa ciała
- ustąpiły notoryczne wzdęcia
- zmniejszyły się bóle głowy
- zmniejszyły się bóle stawów
- może dopiszecie też swoje spostrzeżenia
Dlatego właśnie warto zamienić produkty z pszenicy zwyczajnej na stare odmiany zbóż – samopszę, płaskurkę, krzycę.
Szukajcie ich na rynku i wspierajcie lokalnych producentów
UWAGA – CZYTAJCIE SKŁADY
Pozdrawiamy Was serdecznie
Bądźcie zdrowi i szczęśliwi
***************************************
A tutaj trochę wiedzy z czasopisma naukowego
Journal of Clinical Healthcare 1(2015)
Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku
Journal of Clinical Healthcare 1(2015)
http://www.jchc.eu/numery/2015_1/201514.pdf
“(…) Gluten jest mieszaniną białek roślinnych gliadyny i gluteiny. Rodzi się pytanie: skąd w pszenicy wziął się gluten, który jest tak mocno alergizujący?
Otóż na przełomie ostatnich 50 lat różne rodzaje pszenicy przeszły bardzo dużo modyfikacji genetycznych (działań hybrydyzacyjnych) po to, aby nabrały cech pożądanych zarówno przez plantatorów jak i piekarzy.
William Davis w książce „Dieta bez pszenicy” opisuje modyfikacje genetyczne, które wzmagają potencjał alergiczny zboża.
I tak dla przykładu, Samopsza ma 14 chromosomów i zawiera tzw. genom A. Ponieważ ma najmniej chromosomów ma również najmniejszą liczbę i różnorodność glutenów. Płaskurka, ma 28 chromosomów, zawiera genom A + genom B a w związku z tym koduje większą rozmaitość glutenów. Kolejny gatunek Triticum Aestivum (tak zwana pszenica zwyczajna) ma 42 chromosomy, posiada genomy A,B i D oraz wytwarza dzięki temu największą ilość glutenu. Modyfikacje genetyczne, najczęściej dokonywano w zakresie genomu D, odpowiadającego za właściwości kulinarne mąki (jej przydatność do pieczenia i wygląd). Genom D koduje jednocześnie te właściwości glutenu, które decydują o nietolerancji glutenu i w efekcie o rozwoju celiakii. (…)”
****************************************
Jesteśmy na La List !!!
to prestiżowy, światowy ranking restauracji i cukierni szczegóły znajdziecie, na przykład, tutaj: https://sukces.rp.pl/slodycze/art37092431-polskie-cukiernie-na-liscie-najlepszych-na-swiecie-az-7-lokali-z-warszawy