Piekarnia Brodzik Naturalnie

  1. STRONA GŁÓWNA
  2. /
  3. ARTYKUŁY
  4. /
  5. O PSZENICY ZWYCZAJNEJ, GLUTENIE I STARYCH ODMIANACH...

O PSZENICY ZWYCZAJNEJ, GLUTENIE I STARYCH ODMIANACH ZBÓŻ

Gluten, to zwyczajowa nazwa białka zbożowego.

Uwaga na składy – producenci żywności zaczynają unikać słowa gluten, w zamian piszą: białko pszenne (!) 

Generalnie – białko jest zdrowe 

ale …. to z pszenicy zwyczajnej, bardzo często powoduje reakcje niepożądane – alergie skórne, bóle głowy, wzdęcia, bóle brzucha, niestrawności, kłopoty z cerą, kłopoty z koncentracją i wiele innych objawów. 

Poniżej cytujemy artykuł naukowy, a wcześniej trochę, jak to wygląda z naszej perspektywy 

Pszenica zwyczajna nie jest rośliną naturalną, została ona zmodyfikowana już w drugiej połowie XX wieku.

Początkowo modyfikowano ją z bardzo dobrymi intencjami

  • miała rosnąć na wszystkich glebach, nawet tych mało żyznych, 
  • miała dawać wysokie plony
  • miała się nie kłaść przed zbiorami, 
  • miała się nie osypywać przed zbiorami, 
  • ciasto z niej miało się dobrze lepić i dobrze wyrastać

Kolejne modyfikacje miały służyć innym celom – na przykład  miała być odporna na działanie glifosatu, który zabija naturalne rośliny – tutaj miał zabijać chwasty,  żeby nie trzeba było pielić jej ręcznie, itd.

W efekcie otrzymano roślinę, która jest 

  • bardzo odporna,  
  • wysoko wydajna (czasami nawet i 7 ton z hektara, dla porównania samopsza daje do 2 ton z hektara), 
  • z której ciasto pięknie wygląda i jest łatwe w obróbce. 

Niestety, naszym zdaniem, nie służy ona zdrowiu ludzi i zwierząt, a wręcz jest szkodliwa

To, co zauważyliśmy sami i nasi klienci, że po odstawieniu pszenicy zwyczajnej 

  • zmniejszyły się problemy skórne – z łuszczycą, egzemą, bielactwem, pokrzywką
  • poprawiła się cera
  • zmniejszyła się masa ciała
  • ustąpiły notoryczne wzdęcia
  • zmniejszyły się bóle głowy
  • zmniejszyły się bóle stawów
  • może dopiszecie też swoje spostrzeżenia

Dlatego właśnie warto zamienić produkty z pszenicy zwyczajnej na stare odmiany zbóż – samopszę, płaskurkę, krzycę. 

Szukajcie ich na rynku i wspierajcie lokalnych producentów 

UWAGA – CZYTAJCIE SKŁADY

Pozdrawiamy Was serdecznie 

Bądźcie zdrowi i szczęśliwi 

***************************************

A tutaj trochę wiedzy z czasopisma naukowego

Journal of Clinical Healthcare 1(2015)

Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku

Journal of Clinical Healthcare 1(2015)

http://www.jchc.eu/numery/2015_1/201514.pdf

“(…) Gluten jest mieszaniną białek roślinnych gliadyny i gluteiny. Rodzi się pytanie: skąd w pszenicy wziął się gluten, który jest tak mocno alergizujący? 

Otóż na przełomie ostatnich 50 lat różne rodzaje pszenicy przeszły bardzo dużo modyfikacji genetycznych (działań hybrydyzacyjnych) po to, aby nabrały cech pożądanych zarówno przez plantatorów jak i piekarzy. 

William Davis w książce „Dieta bez pszenicy” opisuje modyfikacje genetyczne, które wzmagają potencjał alergiczny zboża. 

I tak dla przykładu, Samopsza ma 14 chromosomów i zawiera tzw. genom A. Ponieważ ma najmniej chromosomów ma również najmniejszą liczbę i różnorodność glutenów. Płaskurka, ma 28 chromosomów, zawiera genom A + genom B a w związku z tym koduje większą rozmaitość glutenów. Kolejny gatunek Triticum Aestivum (tak zwana pszenica zwyczajna) ma 42 chromosomy, posiada genomy A,B i D oraz wytwarza dzięki temu największą ilość glutenu. Modyfikacje genetyczne, najczęściej dokonywano w zakresie genomu D, odpowiadającego za właściwości kulinarne mąki (jej przydatność do pieczenia i wygląd). Genom D koduje jednocześnie te właściwości glutenu, które decydują o nietolerancji glutenu i w efekcie o rozwoju celiakii. (…)”

****************************************

Jesteśmy na La List !!!

to prestiżowy, światowy ranking restauracji i cukierni  szczegóły znajdziecie, na przykład, tutaj:  https://sukces.rp.pl/slodycze/art37092431-polskie-cukiernie-na-liscie-najlepszych-na-swiecie-az-7-lokali-z-warszawy

ARTYKUŁY

WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

UWAGA! Zmiana harmonogramu pieczenia. Informacja podana przy każdym produkcie.

X
Szanowny Kliencie, używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, aby zapewnić funkcje mediów społecznościowych i analizować nasz ruch. Udostępniamy również informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w mediach społecznościowych, reklamie i analityce. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka Prywatności – klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisu internetowego lub usług dostępnych za ich pośrednictwem Niniejsza Polityka Prywatności zawiera informacje na temat przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisów internetowych Brodzik Naturalnie lub usług dostępnych za pośrednictwem tego serwisu. Polityka Prywatności zawiera informacje wymagane przez przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Polityka Prywatności określa również niektóre warunki korzystania z serwisu internetowego oraz usług dostępnych za ich pośrednictwem. Klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania danych osobowych pogrupowano odpowiednio do tego, z czego korzysta dany użytkownik serwisu internetowego lub usług dostępnych za jego pośrednictwem, jn.:
    1. Założenie i posiadanie konta w serwisach internetowych
    1. Informacje o przysługujących prawach.
I. Dane przetwarzane w związku z założeniem i posiadaniem konta w serwisach internetowych
    1. Dane: imię i nazwisko, nazwa firmy, telefon komórkowy, email, miasto, kod pocztowy, województwo, ulica, kraj, dane logowania (numer telefonu oraz hasło).
    1. Administratorami danych są: Brodzik Naturalnie. Dane kontaktowe administratorów: ul. Warszawska 49, 05-120 Legionowo, biuro@brodziknaturalnie.pl, telefon 782126785
    1. Dane przetwarzamy w celach: a. umożliwienia wygodnego korzystania z serwisu do zamawiania naszych produktów b. weryfikacji tożsamości użytkownika na potrzeby monitorowania nadużyć lub weryfikacji uprawnień do otrzymywania określonych treści lub usług, c. informowania o treściach i usługach Brodzik Naturalnie d. prowadzenia marketingu, e. prowadzenia statystyk, pomiarów jakości i skuteczności, f. obsługi reklamacji
    1. Podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do realizacji ww. celów, które wynikają z prawnie uzasadnionych interesów administratora.
    1. Prawnie uzasadnione interesy polegają na stałym podnoszeniu jakości, zwiększaniu dostępności i liczby osób odwiedzających serwis lub korzystających z naszych produktów
    1. Administrator może udostępnić dane innym odbiorcom wyłącznie na żądanie podmiotów do tego uprawnionych przez prawo lub kiedy będzie to niezbędne do realizacji ww. celów np. podmiotom zapewniającym hosting, serwis IT.
    1. Administrator przechowuje dane jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania ww. celów, nie dłużej niż do momentu sprzeciwu wobec przetwarzania.
II. Informacje o przysługujących prawach W związku z przetwarzaniem danych osobowych użytkownikowi (osobie, której dane dotyczą) przysługują następujące prawa:
    1. prawo żądania dostępu do danych,
    1. prawo żądania sprostowania danych;
    1. prawo żądania usunięcia danych,
    1. prawo żądania przeniesienia danych,
    1. prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych,
    1. prawo do niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu,
    1. prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych,
    1. prawo wniesienia skargi dotyczącej przetwarzania danych osobowych do właściwego organu nadzoru.
W przypadku pytań lub uwag związanych z przetwarzaniem danych osobowych w serwisach lub w związku z usługami dostępnymi za ich pośrednictwem można się kontaktować z administratorami danych pod adresem biuro@brodziknaturalnie.pl
Save settings
Cookies settings
Scroll to Top