
NASZA HISTORIA
Jak się zaczęło
Najpierw była choroba 🙂
Historia naszej piekarni zaczęła się w 2014 roku, kiedy Agata miała olbrzymi wysyp łuszczycy i postanowiła leczyć się dietą. Po nieskutecznym poszukiwaniu dobrego chleba – zaczęliśmy go piec sami. Najpierw tylko dla siebie, potem dla rodziny, a potem dla coraz szerszego grona naszych znajomych. I w końcu w 2015 roku stwierdziliśmy, że piekarnia, to fajny pomysł, żeby móc razem pracować
W marcu 2016 roku zarejestrowaliśmy firmę Brodzik Naturalnie
Od tego czasu razem pracujemy, razem wdrażamy zmiany, razem tworzymy naszą piekarnię

O samopszy i Babalskich dowiedzieliśmy się przypadkiem – od rolniczki, o której przeczytaliśmy artykuł i do której zadzwoniliśmy :-). Potem pojechaliśmy w odwiedziny do Babalskich i zaraziliśmy się pasją do starych zbóż
Teraz przy wszelkich naszych wizytach i podróżach jedzenie i rozmowy o odmianach zbóż są naszą klasyką. Wszystkich tym zamęczamy 🙂
Poza tym jesteśmy fanami PRAWDZIWEGO jedzenia, takiego, które pamiętamy od naszych babć oraz suplementacji witaminami i minerałami, ale o tym to oddzielny artykuł kiedyś napiszemy 🙂
SAMOPSZA
SAMOPSZA
PŁASKURKA
PŁASKURKA
stara odmiana pszenicy, odtworzona z banku genów. Jest niskokaloryczna, pełna błonnika i wartości odżywczych, takich jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, od których ma bardzo ciemny kolor. Gluten z płaskurki jest dobrze tolerowany nawet przez osoby na niego uczulone. Podobnie, jak samopsza – nie toleruje stosowania środków chemicznych i pestycydów
ORKISZ
ORKISZ
kolejna stara odmiana pszenicy. Podobnie, jak samopsza i płaskurka, ziarno jest w łusce, która je chroni przed zanieczyszczeniami. Ma właściwości rozweselające i wzmacniające
KRZYCA
KRZYCA
stara odmiana żyta, odtworzona z banku genów. Usprawnia trawienie, wzmacnia mięsnie i obniża poziom cholesterolu. Chleb z niej ma słodkawy i delikatny smak, a jednocześnie jest to ciężki i wilgotny chleb żytni. Odpowiedni dla alergików


Jesteśmy w prestiżowym francuskim rankingu LA LISTE

Laureat plebiscytu
ORŁY PIEKARNICTWA










ARTYKUŁY
